четвртак, 25. мај 2017.

КЊАЖЕВСКО-СРПСКИ ТЕАТАР -- РЕНАТИ УЛМАНСКИ УРУЧЕНА СТАТУЕТА ЈОАКИМ ВУЈИЋ


Рената Улмански
Синоћ је на сцени Јоаким Вујић Књажевско-српског театра директор овог позоришта Милош Крстовић уручио Статуету ЈОАКИМ ВУЈИЋовогодишњој добитници, нашој прослављеној глумици Ренати Улмански. Крстовић је подсетио да се од 1985. године, када је ово признање установљено, до данас Статуета ЈОАКИМ ВУЈИЋ додељује најеминентнијим српским глумцима, писцима, редитељима, сценографима и композиторима за изузетан допринос развоју позоришне уметности у Србији.
Жири за доделу Статуете ЈОАКИМ ВУЈИЋ у саставу: мр Војо Лучић, председник жирија, позоришни критичар Жељко Јовановић, драматург Марија Солдатовић и глумци Ивана Недељковић и Чедомир Штајн у јануару 2017.године једногласно је донео одлуку којом се Статуета додељује познатој српској глумици Ренати Улмански.
Жири у образложењу ове одлуке је наводи: Рената Улмански је омиљена глумица свих генерација са вишедеценијском успешном каријером филмске, телевизијске и позоришне глумице. Позоришне сцене на којима је играла оплеменила је својом уметничком јединственошћу бојећи драмске ликове особеним шармом и топлином. Својим дугогодишњим посвећеним глумачким ангажманом и постигнутим уметничким резултатима Рената је дала изузетан допринос развоју позоришне уметности у Србији.
Добитница Статуете ЈОАКИМ ВУЈИЋ, Рената Улмански примајући ово велико признање рекла је да је на почетку своје глумачке каријере у Атељеу 212 играла у представи Театар Јоаким Вујић, као и у више телевизијских филмова који су снимани по Вујићевим текстовима. Након више од два века на сцени најстаријег позоришта у Србији чуле су се Вујићеве речи о значају позоришта које је изговорила Рената Улмански, нагласивши да се њима и данас шаље иста “молба, захтев, опомена”.
У препуној сали крагујевачког позоришта изговорила је песму Исидоре Секулић Молитва пред топчидерском црквом , што је крагујевачка публика поздравила громогласним аплаузом.
Након уручења овог, за позоришни живот Србије, значајног признања, а у част лауреаткиње изведена је представа Врапчић по тексту Наташе Илић, у режији Милоша Јагодића.

www.joakimvujic.com

Нема коментара: